4 yksinkertaista auton huoltovinkkiä

Auton omistaminen sisältää ajelun lisäksi myös säännöllisiä huoltotoimenpiteitä. Osan voit tehdä itse ja toiset on parempi jättää ammattilaisten käsiin. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä pidät autosi kunnossa ja säästät huoltokustannuksissa ison summan.

autonhuolto kotona

1. Ilmansuodatin

Ilmansuodattimen huolto on hyvä tehdä kerran vuodessa tai 25000 km välein riippuen siitä kumpi tulee ensin täyteen. Voit maksaa automekaanikolle ja luopua autostasi päiväksi, tai voit vaihtaa ilmansuodattimen kotonasi.

Se on kohtalaisen yksinkertainen toimenpide. Olet valmis noin kymmenessä minuutissa.

 • Ensimmäisenä sinun tulee avata konepelti ja etsiä etsi ilmansuodatin. Yleensä suodatin sijaitsee mustassa laatikossa. Jos et näe laatikkoa ensi silmäyksellä, tarkista auton mukana tulleesta huoltomanuaalista missä ilmansuodatin sijaitsee.
 • Kun olet paikallistanut suodattimen, avaa kotelo ja katso tarkkaan miten päin suodatin on kotelossa. Uusi suodatin tulee asentaa samalla tavalla, jotta se toimii parhaalla mahdollisella tavalla. On suositeltavaa ottaa kuva työn eri vaiheista, jotta voit myöhemmin tarkistaa miten mikäkin osa oli kiinnitetty.
 • Poista vanha ilmansuodatin ja aseta uusi täsmälleen samalla tavalla. Muista sulkea metallipidikkeet, kun olet valmis. Muista puhdistaa myös kotelo, jos se on likainen.

Suodatinta voidaan myös puhdistaa paineilmalla aina silloin tällöin, jolloin sen käyttöikä pitenee.

Jätä tarjouspyyntö ilmansuodattimen vaihdosta

2. Tuulilasinpyyhkimet

Tuulilasinpyyhkimien huolto auttaa pitämään tuulilasin puhtaana ja parantaa ajoturvallisuutta. Pyyhkijän sulat on hyvä vaihtaa 5000-15000 km välein.

Eri merkeillä on erilaiset kiinnitysmekanismit tuulilasinpyyhkimille. Sinun kannattaa siis aloittaa kaivamalla esille huoltomanuaali. Jos sinulla ei ole paperista versiota, etsi Google tarvitsemasi huoltomanuaali. Suurin osa on saatavilla PDF tiedostona netistä.

 • Yleensä toimenpide aloitetaan irrottamalla vanhat tuulilasinpyyhkimet. Katso tarkkaan miten ne ovat kiinni ennen irrottamista. Ota kuva tarvittaessa.
 • Monesti niissä on pieni metallinen kieleke, jonka avulla pyyhkin irrotetaan. Ole koko toimenpiteen aikana varuillasi, ettet taita pyyhkimiä tai naarmuta tuulilasiasi tai auton maalipintaa. Suojaa se tarvittaessa paksulla kankaalla.
 • Varmista huolellisesti että uudet osat on kiinnitetty oikein ennen tuulilasinpyyhkimien käyttöä. Monesti tuotepakkauksissa on kuvalliset ohjeet, jotka voivat olla hyödyllisiä asennusvaiheessa.

3. Sytytystulpat

Sytytystulppien huolto on tärkeää, koska moottorin toiminta häiriintyy viallisista sytytystulpista.

Useimmiten sytytystulpat on vaihdettava 60000 km jälkeen, mutta tarkista omistajan käsikirjasta, mitä erikoisvaatimuksia autollasi on. Vaikka sytytystulppien vaihtaminen saattaakin kuulostaa kovalta työltä, se on melko yksinkertainen prosessi. Sinun tarvitsee vain varata aikaa, olla kärsivällinen ja seurata valmistajan ohjeita tarkasti.

 • Sinun pitäisi pystyä löytämään sytytystulpat melko helposti, koska ne on kiinnitetty paksuihin kaapeleihin. Löydät joko neljä, kuusi tai kahdeksan tulppaa riippuen siitä, kuinka monta sylinteriä autossasi on.
 • Sytytystulpat on asennettu tietyssä järjestyksessä. On tärkeää ettet muuta tätä järjestystä. Monesti on paras vaihtaa sytytystulpat yksitellen. Jos irrotat kaikki johdot kerralla, et enää tiedä missä järjestyksessä johdot olivat. Toinen vaihtoehto on merkata johtojen järjestys esimerkiksi teipillä ennen niiden irrottamista.
 • Irrota ensimmäinen sytytystulppa siihen tarkoitetulla räikkäavaimella. Asenna uusi sytytystulppa, kiertämällä se ensin käsin sisään ja kiristämällä sitten avaimella. Älä kiristä liikaa, mutta riittävästi, jotta sytytystulppa on tiukasti kiinni.
 • Kiinnitä sytytystulpan johto.
 • Toista nämä vaiheet jokaiselle sytytystulpalle yksi kerrallaan.

Pyydä tarjous: Sytytystulppien vaihto

4. Öljy ja öljynsuodatin

Öljyn ja öljynsuodattimen vaihto on yksi tärkeimpiä huoltotoimenpiteitä moottorillesi. Öljyn kanssa säästäminen tuo ison laskun moottoririkon muodossa. Moottoriöljy ja suodatin tulisivatkin vaihtaa 5000-15000 km välein, mutta kuitenkin vähintään kerran vuodessa.

Ensin muutama varoitus. Ota huomioon nämä varotoimet ennen työn aloittamista:

 • Älä vaihda öljyä, jos moottori on kuuma. Jotkut ajavat hieman, jotta öljy notkistuu ja tyhjenee paremmin. Jos toimit näin, anna moottorin jäähtyä ennen työn aloittamista.
 • Käytä turvallista ja tukevaa tunkkia, jotta auto ei tipu päällesi kesken öljynvaihdon.
 • Varmista että auto ei liiku tunkin päällä laittamalla kiilat takarenkaiden eteen ja taakse.

Öljynvaihdon tekeminen:

 • Mene autosi alle ja etsi ajoneuvon öljypohja. Irrota tyhjennystulppa ja tyhjennä kaikki vanha öljy. Muista että vanhaa öljyä ei voi kaataa maahan tai hävittää kotitalousroskien kanssa.
 • Kun kaikki öljy on tyhjennetty, vaihda tyhjennystulppa.
 • Poista vanha öljynsuodatin siihen tarkoitetulla työkalulla. Ole varovainen, koska öljysuodattimessa on vanhaa öljyä.
 • Voitele uuden öljynsuodattimen kumitiiviste uudella moottoriöljyllä.
 • Täytä uusi öljynsuodatin noin kaksi kolmasosaa uudella öljyllä ja kierrä uusi öljynsuodatin paikalleen käsin.
 • Lisää uusi öljy moottoriin.
 • Tarkista mittatikulla, että olet lisännyt tarpeeksi öljyä.
 • Hävitä vanha öljynsuodatin ja kierrätä vanha öljy asianmukaisella tavalla.

Jätä työ ammattilaisen käsiin

Jos et halua ryömiä auton alle vaihtamaan moottoriöljyä, voit yksinkertaisesti kilpailuttaa lähelläsi olevat autohuollot ja valita parhaan tarjouksen:

Kilpailuta autohuollot tästä